دکتر علیرضا معاف، معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در همایش "احیاگر حدیث؛ ویژه نکوداشت آیت الله ری شهری" که در تالار علامه مجلسی دارالحدیث برگزار شد گفت: مرحوم آیت الله ری شهری شخصیتی چند وجهی و متضلّع داشت که هرکس مجذوب یکی از این ابعاد شده است و بنده مجذوب جامعیت و شخصیت چندضلعی وی شدم.
وی افزود: در هر عصر و نسلی به تعداد انگشتان دست چنین شخصیت هایی ظهور می کند که شخص و شخصیت او قابل الگوگیری است و آیت الله ری شهری یکی از آن شخصیت هاست.
ایشان با اشاره به پیام رهبر انقلاب اسلامی به مناسبت درگذشت آیت الله ری شهری گفت: بنده ۸ ضلع در این پیام احصا کردم که اگر تتبع و تامل در این پیام گردد، قطعا تعداد بیشتری از این ویژگی ها را می توان به نگارش درآورد.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ابراز داشت: حافظ قرآن بودن، تاسیس قطب های حدیثی، دولتمرد و دولت ورزبودن، داشتن اندیشه انضمامی، ناظر و معطوف به مسائل، کثیرالتالیف، کثیرالقلم بودن و ورود به مقوله علوم انسانی اسلامی اضلاع شخصیتی آیت الله ری شهری است.
وی گفت: مرحوم آیت الله ری شهری حدیث را با دانش ها تلاقی داد و ماتریسی که سطرها دانش ها و سئوال ها، و ستونها احادیث است، ابداع کرد.
ایشان تحول در فهم حدیث و تطور در نگرش به متن حدیث را حوزه دیگری دانست که آیت الله ری شهری آن را احیا کرده و افزود: عقل رعایه و عقل درایه در روش شناسی آیت الله ری شهری دیده می شود و در مقدمه میزان الحکمه به آن اشاره می کند.
دکتر معاف همگانی کردن احادیث را از خصائص مرحوم آیت الله ری شهری دانست و گفت: با تالیف دانشنامه احادیث پزشکی، دانشنامه پیامبر اعظم، دانشنامه امیرالمومنین و میزان الحکمه که می توان آن را از جهتی یک دانشنامه دانست، حدیث را از وجه نخبگانی به یک وجه عمومی و مردمی آورده است تا مردم از مراجعه به کتاب های حدیثی ترس نداشته باشند.
وی افزود: آیت الله ری شهری نگاه سیستمی و شبکه ای به حدیث را به همه آموخت. می توان چند رساله دکتری در این دانشگاه در موضوع تاثیر دانشنامه ها در جاانداختن الگوی حکمرانی نوشت. ما الان با حکمرانی خوب، حکمرانی بد، کارآمدی ها در حکومت مواجهیم. الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت باید مبتنی بر الگوی اسلامی مکی مدنی عصر پیامبر و الگوی اسلامی عراقی حجازی عصر علوی باشد.
ایشان خاطرنشان کرد: آیت الله ری شهری پژوهش جمعی را فرهنگسازی کرد. اثر این نوع پژوهش انجا مشخص می شود که اگر پژوهش جمعی شکل نگیرد، جامعه سازی علمی نخواهیم داشت و تا اجتماع علمی نداشته باشیم، مسائل کشور حل نمی شود.
لازم به ذکر است همایش نکوداشت عالم ربانی و فقیه محدث، آیت الله محمدی ری شهری رئیس فقید دانشگاه و پژوهشگاه قرآن و حدیث و مؤسسه علمی فرهنگی دارالحدیث با عنوان احیاگر حدیث با همکاری مراکز و مؤسسات علمی و آموزشی و سایر نهادهای قم و کشور با حضور علماء، اساتید، پژوهشگران، طلاب، دانشجویان و شاگردان و همیاران ایشان در روز پنجشنبه ۱۱ اسفند ۱۴۰۱ از ساعت ۹:۳۰ تا ۱۲ در تالار علامه مجلسی موسسه علمی فرهنگی دارالحدیث برگزار گردید.