این کتاب در حقیقت، گزارشگر تجربه های گران بهایی در زمینه شماری از مسائل اعتقادی، اجتماعی، اخلاقی و عملی است؛ تجربه هایی که می توانند برای همگان مفید باشند. این خاطرات نه تنها براساس شایعات نیست بلکه آیت الله محمدی ری شهری شخصا از افراد موثق نقل کرده که برای خودشان پیش آمده یا گاه به واسطه ی افراد موثق، نقل شده است و پس از احراز صحت خاطرات، اقدام به ثبت و ضبط کرده است.
خاطرات در شش فصل سامان یافته اند که عبارت اند از:
تجربه هایی از زندگی پس از مرگ
همه می خواهند بدانند در جهان پس از مرگ بر انسان چه می گذرد؟ چگونه به حساب کارهای نیک و بد رسیدگی می شود؟ زندگی شهدا در آن جهان چگونه است؟ ارواح اولیای الهی چگونه در این جهان تصرّف می نمایند؟ و ده ها سؤال دیگر.
با ملاحظه خاطره هایی که در این فصل گزارش شده، می توان به پاسخ شماری از این پرسش ها دست یافت.
رفتارها و رهنمود های اخلاقی
تأثیر رفتارهای اخلاقی در تعلیم و تربیت، به مراتب بیش از گفتارهای اخلاقی است. از این رو تبلیغ رفتاری، در روایات پیامبر(ص) و اهل بیت(ع) مورد تأکید فراوان قرار گرفته است،[۱] چنان که از امام صادق(ع) روایت شده که فرمود:
كونوا دُعاةً لِلنّاسِ بِالخَيرِ بِغَيرِ ألسِنَتِكُم؛ لِيَرَوا مِنكُمُ الاجتِهادَ وَ الصِّدقَ وَ الوَرَع ؛[۲]
مردم را به غير از زبانتان به خوبى فرا خوانيد. آنها بايد در شما كوشش، راستى و پارسايى ببينند.
در فصل دوم، علاوه بر گزارش رهنمودهایی از بزرگان اهل معرفت، رفتارهای بسیار آموزنده ای از آنان ارائه می شود.
کرامات و عنایات اولیای الهی
در فصل سوم، خاطره هایی از کرامات و عنایات خاندان رسالت گزارش شده اند، که در مجموع، از جهت کمک به سلوک معنوی و اخلاقی خوانندگان، فوق العاده قابل توجّه اند.
خاطره هایی از اجابت دعا
فصل چهارم، اختصاص دارد به تجربه هایی از اجابت دعا. شگفت انگیز ترین آنها نیز معجزه ای است که به وسیله دعا و با قسم دادن خداوند سبحان به حرمت مورچه ها تحقق یافته است.
پیشگویی ها
جالب ترین خاطره های فصل پنجم، پیشگویی در باره سلطنت رضاخان پهلوی و جنگ اعراب و اسرائیل است.
خاطره های گوناگون
پایان بخش این کتاب، خاطره های متنوع و جالبی است که در عناوین پیشین نمی گنجیدند و امکان تنظیم و فصل بندی آنها تحت عنوانی خاص نیز وجود نداشت.
[۱]. ر.ک: تبلیغ بر پایۀ قرآن و حدیث، ص ۲۴۵ (دعوت با عمل کردن پیش از بیان).
[۲]. میزان الحکمة با ترجمۀ فارسی، ج۲، ص ۲۸، ح ۲۰۲۱.