این شبستان به همت حاج اکبر ابراهیمی، خیّر نیکاندیش و عضو هیأت مدیره مجمع خیّرین کشور احداث شده است. در برنامه افتتاحیه این شبستان علاوه بر مردم قدردان و خداشناس، اعضای مجمع خیّرین کشور، تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع) و خادمان سیدالکریم(ع)، حضرت آیتالله العظمی مکارمشیرازی ، مرجع عالیقدر جهان تشیع نیز حضور داشت و از اکبر ابراهیمی برای حضور گسترده و نیکاندیشانه در عرصههای مختلف خیّری قدردانی شد.
مراسم افتتاحیه با سخنان عباس سلیمی، معاون فرهنگی آستان حضرت عبدالعظیم(ع)آغاز شد. لحن و گفتار ادیبانه او، ذهن را به وادی واژگان عرفانی رهنمون ساخت. عباس سلیمی چهره ماندگار قرآنی است و حضورش یادآور کلمات نورانی کلام وحی. او دقایقی بعد کار را به مجید صباغی، قاری بینالمللی سپرد تا عطر قرآن در فضای معنوی بارگاه سیدالکریم(ع)منتشر شود.
پس از پخش سرود ملی جمهوری اسلامی ایران، حاج اکبر شربیانی، مناقب اهل بیت(ع) را ذکر کرد تا هویت دینی ملت ایران را متذکر شود.
نخستین سخنران مراسم مهندس محمد میمندی، همکار حاج اکبر ابراهیمی بود.
او به تشریح اقدامات خیّری اکبر ابراهیمی در عرصه مدرسهسازی، مسکنسازی، اداره خیریه بیتالرضا(ع) مسجدسازی، نگهداری از ایتام، اهدای 200 دستگاه کانکس برای اسکان موقت زلزلهزدگان سرپل ذهاب، ساخت 15 بلوک ساختمانی در منطقه زلزلهزده سرپل ذهاب پرداخت.
بیان خلوص نیت و شخصیت مهربان و نیکاندیش حاج اکبر ابراهیمی، از دیگر محورهای سخنرانی مهندس میمندی بود که سخت مورد توجه قرار گرفت.
سخنران بعدی مراسم رضا مطلبیکاشانی، خیّر خوشنام و عضو هیأت مدیره مجمع خیّرین کشور بود که در شروع سخنان خود برای توفیق خدمت به نیازمندان، خدا را شکر گفت و در ادامه درباره خدمات ارائه شده در مجموعه خیریه ریحانه که به همت او اداره میشود، بیان کرد: مجموعه خیریه ریحانه، مسئول نگهداری و خدمت رسانی به معلولان ذهنی و جسمی دختر و پسر و سالمندان مرد و زن به صورت شبانهروزی است.
وی افزود: عمده عزیزانی که ما در خدمت آنها هستیم، پدر و مادر، شناسنامه و کارت ملی، یارانه و دفترچه بیمه ندارند. بر این اساس خدمات ارائه شده به این عزیزان از بازار آزاد تهیه میشود؛ اما بدون تعارف عرض میکنم که این عزیزان سرمایه بزرگی به نام خدا دارند؛ پس چون خدا را دارند همه چیز دارند. معتقدم که ما سر سفره این عزیزان هستیم و آنها هستند که ما را دعا و یاری میکنند و از تصدق سر آنها موفق هستیم. امیدواریم خداوند توفیق بیشتری به ما بدهد تا خدمات بیشتری ارائه بدهیم.
مطلبیکاشانی که یکی از شاگردان آیتالله حقشناس، استاد اخلاق و علوم دینی است، با ذکر خاطرهای از آن مرد الهی گفت: مرحوم آیتالله حقشناس روزی فرمود؛ ثروتی را که خدا به شما داده، برای ورثه باقی خواهید گذاشت. ورثه شما یا دوست خداست یا دشمن خدا. اگر دوست خداست که خدا هیچ وقت دوستش را تنها نمیگذارد، نباید نگران باشید. اگر هم دشمن خداست که شما ثروت را برای دشمن خدا جمع میکنید. پس تلاش کنید ثروتتان در زمان حیاتتان در امور خیر هزینه شود.
عضو هیأت مدیره مجمع خیّرین کشور ادامه داد: خیّرین تلاش کردهاند در امور مختلف خیّری حضور داشته باشند. از این اقدام مبارک باید تقدیر شود. مجمع خیّرین به همت جمعی از بزرگان از جمله مهندس حبیبالله بوربور ایجاد شد تا خدمات را سریعتر و مطلوب تر ارائه بدهد.
وی همچنین گفت: برای حل مشکلات کنونی جامعه باید به سهم خودمان تلاش کنیم. هر کسی میتواند، باید باری از دوش جامعه بردارد. در این صورت خداوند خیر عطا خواهد کرد.
پخش فیلمهای کوتاهی با موضوع آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع)، دارالحدیث و خدمات خیّری حاج اکبر ابراهیمی و اجرای برنامه هنری ــ دینی توسط گروه سرود بنیاد فرهنگی ــ آموشی حاج اکبر ابراهیمی از دیگر برنامههای این مراسم بود. در ادامه مهندس حبیبالله بوربور، رئیس هیأت مدیره مجمع خیّرین کشور سخنرانی کرد و با یادکرد امام راحل(ره) و دعا برای سلامتی مقام معظم رهبری تأکید کرد: اگر ما آرامش و آسایش و امنیت داریم، به خاطر وجود مقام معظم رهبری؟مد؟ و نعمت ولایت است.
وی افزود: خداوند به پیامبرش میگوید؛ بگیرید و تقدیر کنید. بر این اساس این وظیفه ماست که از شخص خیّر تقدیر کنیم. این مراسم برای تقدیر و تشکر از آقای ابراهیمی برگزار شده است.
وی در ادامه با بیان این که یکی از کارهای مجمع خیّرین کشور ایجاد هماهنگی بین تشکلهای مختلف خیّری است گفت کار دیگر ما بزرگداشت کار خیر با تقدیر و گرامیداشت اشخاص خیّر است. وی ادامه داد: حقیقت این است که برکت زیادی از این تقدیر کردنها به نظام رسیده است. روزی به صورت خصوصی خدمت مقام معظم رهبری رسیدیم و وضعیت مدارس 5 نوبته را تشریح کردیم. ایشان در پاسخ فرمودند؛ به مردم مراجعه کنید. وقتی هم مشکلات کشور توسط شورای اجتماعی وزارت کشور خدمت حضرت آقا گزارش شد؛ باز هم فرمودند که به مردم مراجعه کنید.
شناخت مشکلات و ارائه راهکار برای رفع آنها از جمله وظایفی است که به گفته مهندس بوربور، برای مجمع خیّرین کشور تعیین شده است. وی در این باره توضیح داد: وقتی مشکلات درمانی مردم را احصا کردیم، به آقای قاضیزادههاشمی، وزیر بهداشت پیشنهاد دادیم به جای ایجاد یک جامعه خیّری در جامعه پزشکی، در هر بیمارستان جامعه خیّری ایجاد شود. در حال حاضر در 482 بیمارستان از حدود 600 بیمارستان دولتی، جامعه خیّری وجود دارد تا نسبت به رفع نیازهای مردم اهتمام بورزند.
وی در پایان سخنانش تأکید کرد: وظیفه مجمع خیّرین کشور ایجاد هماهنگی بین اشخاص خیّر و رسیدن به این سطح است که بتوانیم خدمات بیشتر و مناسبتری به جامعه ارائه دهیم. خوشبختانه 10 برنامه داریم. یکی از برنامهها این است که در تمام استانها و شهرستانها و حتی در خارج از کشور، مجمع بتواند افراد داوطلب را بپذیرد و اهداف خود را محقق کند.
آیتالله محمد محمدیریشهری، تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع) با اظهار قدردانی از حضور فقیه عالیقدر حضرت آیتالله مکارمشیرازی، گفت: این مجلس به مناسبت روز مباهله و تقدیر از خیّرین کشور به خصوص آقای ابراهیمی تشکیل شده است. بین تاریخ نویسان در خصوص سال مباهله اختلاف نظر است.بعضی ها در خصوص ماه و روز مباهله هم اختلاف دارند؛ اما شیخ طوسی و سید بن طاووس بر اساس روایتی، روز 24 ذیحجه را روز مباهله دانستهاند؛ ولی احتمال دادهاند که امروز هم (25 ذیحجه) روز مباهله باشد.
وی سپس با بیان این که امروز همچنین روز نزول آیه «هل اتی»؛ آیه ایثار است، افزود: روز مباهله از بزرگترین ایام و از ایامالله است. بنا به قول مشهور، مباهله در سال دهم، از طرفی متصل به عید غدیر و از طرف دیگر متصل به مباهله و بعد متصل به نزول آیه تطهیر و حدیث کساء است. منابع معتبر تفسیری و تاریخی و حدیثی فریقین، همه در نزول آیه مباهله هم نظرند.
محمدیریشهری ادامه داد: برجستهترین نکاتی که در جریان واقعه مباهله وجود دارد، عبارتند از: اثبات حقانیت اسلام در برابر مسیحیت، جانبداری اسلام از منطق و صلح، اثبات برتری اهل بیت(ع) بر امت، اثبات خلافت بلافصل امیرالمؤمنین(ع)، استناد اهل بیت(ع) به این واقعیت برای اثبات خودشان و نیز مشروعیت مباهله برای اثبات حق در هر زمان.
تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع)در بخش دیگری از سخنانش روایتی از انفاق یکی از مسلمانان صدر اسلام در حضور پیامبر(ص) بیان کرد و گفت: کسانی که به مردم خدمت میکنند و عنوان خیّر دارند، در واقع با خدا معامله میکنند. به خدا قرض میدهند و خداوند جواب این معامله را با اعطای بهشت خواهد داد. آقای حاج اکبر ابراهیمی برای رفاه حال زائران، این شبستان را تکمیل کرد. او با خدا معامله کرده و نتیجه و ثمره این معامله بهشت است.
وی افزود: احداث این شبستان عظیم دو برکت داشته است. یکی از این برکات برای آستان است؛ اضافه شدن شبستانها و فضاهای سقف دار. برکت دیگر این اقدام، آشنایی ما با مجمع خیّرین کشور است که به راهاندازی مجمع خیّرین آستان و دارالحدیث منجر شد.
آیتالله ریشهری در ادامه با بیان این که هیچگاه از کسی برای هزینه کردن در آستان درخواستی نمی کنیم، گفت: اما بر اساس علاقمندی افراد خیّر اولویتهایمان را اعلام میکنیم تا هر کسی خواست، در آن ورود پیدا کند. اول، رسیدگی مالی به دارالحدیث است که برکت آستان مقدس محسوب میشود. از آنجا که دولت بودجه آن را قطع کرده، چند ماهی است حقوق اساتید و پژوهشگران پرداخت نشده. با اختصاص موقوفاتی به این امر، میشود این مشکل را رفع کرد. دوم، رسیدگی عمرانی به مصلای حرم است. و سوم، ساختن دو حوزه علمیه یکی برای برادران و یکی برای خوهران در زمینی که با شهرداری توافق شده است. البته اگر شهرداری در زمین نزدیک آستان قبول کند، آستان هم موافق است. زیرا طبق پاسخ کتبی، حضرت امام خمینی(ره) در خردادماه سال 1359 در پاسخ به پیشنهاد نامه جمعی از علما و روحانیون شهر ری مبنی بر تبدیل محل مقبره رضا خان پهلوی پس از تخریب به صحن جمهوری اسلامی برای آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع)، فرمودند: «ملحق بآستانه شریفه شود روحالله الموسوی الخمینی». ولی یکی از آقایان ــ آقای خلخالی ــ آن را تبدیل به حوزه علمیه کرد. به هر حال با توجه به نیاز زائرانی که از طرف غرب میخواهند وارد حرم مطهر شوند، لازم است هر چه زودتر این دو حوزه به نقطه جدیدی که معین شده منتقل شوند.
محمدیریشهری در فراز پایانی سخنانش با یادآوری شرایط اقتصادی فعلی کشور، گفت: بر اساس روایات و نیز نظر قاطع امام(ره) مردمی که با این نظام و رهبری بودهاند و باقی خواهند ماند، از مسلمانان صدر اسلام بهترند. امام (ره) فرمودند: ملت ایران و توده آن بهتر از ملت حجاز در صدر اسلام و بهتر از مردم کوفه در عهد امام علی(ع) است. پیغمبر(ص) به مریدانش گفت؛ خوشا به حال آنها که به من ایمان بیاورند و من را ندیده باشند. گفتند که ما در بدر و حنین همراه شما بودیم. پیغمبر؟ص؟جواب داد: آنها مشکلاتی دارند و فشارهایی دارند که شما نمیتوانید تحمل کنید. و به همین نسبت مخالفان اندک نیز بدتر از مردم کوفه در زمان امیرالمؤمنین(ع) و امام حسین(ع) خواهند بود.
در این زمانه حساس و سخت، وحدت کلمه و انسجام ملی را باید حفظ کرد.
افاضات و رهنمودهای حضرت آیتاللهالعظمی ناصر مکارمشیرازی، مرجع شیعیان جهان، حسن ختام این محفل نورانی بود: مراسم برای تجلیل از بنای عظیمی است که یکی از خیّرین محترم ساخته تا اسباب رفاه زوار حرم مطهر حضرت عبدالعظیم(ع) باشد. این مراسم را گرامی میداریم مخصوصاً که در ایام مباهله برگزار میشود.
وی در ادامه درباره مقام و شخصیت امام علی(ع)به مناسبت واقعه مباهله گفت: آیه 61 سوره آل عمران که آیه مباهله است، حقایق زیادی دارد. مهمترین آن حقانیت پیغمبر(ص) و حقانیت امام علی(ع) است. در تفسیر نمونه وقتی وارد آیه مباهله شدیم، بسیاری از منابع اهل سنت را مطالعه و مشاهده کردیم که در تأیید این واقعه سخنها گفتهاند.
وی افزود: در سوره مائده و جای جای قرآن آیاتی است که عظمت مولا علی(ع)دیده میشود. تنها با آیه 67 سوره مائده و بدون حدیث و روایتی، حقانیت شما پیروان اهل بیت(ع) اثبات میشود. اسم آیه «تبلیغ» است. خداوند در این آیه پیامی به پیامبر(ص) داده تا آن را به امت برساند. این آیه سه ویژگی دارد: اول: همسنگ رسالت است. دوم: این پیام دشمنانی داشته است و سوم: مخالفت با این پیام، مخالفت با کل اسلام است.در حقیقت ولایت پیام این آیه است.
حضرت آیتالله العظمی مکارمشیرازی در ادامه تأکید کرد: افتخار کنید که پیرو مکتبی هستید که سند زندهاش در متن قرآن است. این مکتب را باید پاسداری کنید. خداوند نعمتی به ما داده که گاهی قدر نمیدانیم. نعمتی که بدون زحمت به دست ما رسیده و باید قدر آن را بدانیم و حفظش کنیم.
وی در تأکیدی دوباره اظهار کرد: امروز در دنیا، اسلام با مکتب اهل بیت (ع) پیش میرود، زیرا مکتب اهل بیت(ع)با عقلانیت همراه است و مکاتب دیگر با ویرانگری و سوزاندن و تخریب آثار افتخارآفرین پیشینیان، وجه اسلام را تخریب میکنند.
این مرجع عالیقدر جهان تشیع بیان کرد: حفظ مکتب راههایی دارد مانند ساختن مساجد در نقاط محروم، ساختن حوزههای علمیه، کمک کردن به نیازمندان و افراد محتاج. هر کسی باید از هر طریقی پیروان مکتب اهل بیت(ع)و اصول این مکتب را حفظ کند.
وی در ادامه سخنانش با قدردانی از خیّرین و حاج اکبر ابراهیمی، گفت: چیزی که مکتب شیعه را زنده نگه داشته است، زیارت قبور ائمه(ع)و وابستگان به اینها بود. این زيارت کردن چندین فایده دارد؛ در ایام عاشورا و اربعین و عید غدیر حضور زائران پرشمار در زیارتگاهها ثابت میکند که این مکتب زنده است. همچنین شيعیان همدیگر را میشناسند و از هم با خبر میشوند. در ضمن از اهمیت اهل بیت(ع)و از نورانیت آنان و زیارتنامههای آنها که همهاش درس است، پرتوی به جانشان میافتد و در راه حفظ مکتب گام برمیدارند.
حضرت آیتالله العظمی مکارمشیرازی در پایان سخنانش تأکید کرد: این قبور را باید حفظ کرد و حفظ اینها باعث حفظ مکتب است. زیارت قبور از سوی ائمه(ع)نه تنها ثواب؛ بلکه یک اقدام سیاسی بود؛ زیرا اقدام به زیارت یعنی اثبات مکتب.
با شنیده شدن صدای اذان ظهرگاهی، آیتالله مکارمشیرازی به سخنرانی خود پایان داد و مراسم با اقامه نماز جماعت ظهر و عصر تمام شد.
این شبستان به همت حاج اکبر ابراهیمی، خیّر نیکاندیش و عضو هیأت مدیره مجمع خیّرین کشور احداث شده است. در برنامه افتتاحیه این شبستان علاوه بر مردم قدردان و خداشناس، اعضای مجمع خیّرین کشور، تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع) و خادمان سیدالکریم(ع)، حضرت آیتالله العظمی مکارمشیرازی ، مرجع عالیقدر جهان تشیع نیز حضور داشت و از اکبر ابراهیمی برای حضور گسترده و نیکاندیشانه در عرصههای مختلف خیّری قدردانی شد.
مراسم افتتاحیه با سخنان عباس سلیمی، معاون فرهنگی آستان حضرت عبدالعظیم(ع)آغاز شد. لحن و گفتار ادیبانه او، ذهن را به وادی واژگان عرفانی رهنمون ساخت. عباس سلیمی چهره ماندگار قرآنی است و حضورش یادآور کلمات نورانی کلام وحی. او دقایقی بعد کار را به مجید صباغی، قاری بینالمللی سپرد تا عطر قرآن در فضای معنوی بارگاه سیدالکریم(ع)منتشر شود.
پس از پخش سرود ملی جمهوری اسلامی ایران، حاج اکبر شربیانی، مناقب اهل بیت(ع) را ذکر کرد تا هویت دینی ملت ایران را متذکر شود.
نخستین سخنران مراسم مهندس محمد میمندی، همکار حاج اکبر ابراهیمی بود.
او به تشریح اقدامات خیّری اکبر ابراهیمی در عرصه مدرسهسازی، مسکنسازی، اداره خیریه بیتالرضا(ع) مسجدسازی، نگهداری از ایتام، اهدای 200 دستگاه کانکس برای اسکان موقت زلزلهزدگان سرپل ذهاب، ساخت 15 بلوک ساختمانی در منطقه زلزلهزده سرپل ذهاب پرداخت.
بیان خلوص نیت و شخصیت مهربان و نیکاندیش حاج اکبر ابراهیمی، از دیگر محورهای سخنرانی مهندس میمندی بود که سخت مورد توجه قرار گرفت.
سخنران بعدی مراسم رضا مطلبیکاشانی، خیّر خوشنام و عضو هیأت مدیره مجمع خیّرین کشور بود که در شروع سخنان خود برای توفیق خدمت به نیازمندان، خدا را شکر گفت و در ادامه درباره خدمات ارائه شده در مجموعه خیریه ریحانه که به همت او اداره میشود، بیان کرد: مجموعه خیریه ریحانه، مسئول نگهداری و خدمت رسانی به معلولان ذهنی و جسمی دختر و پسر و سالمندان مرد و زن به صورت شبانهروزی است.
وی افزود: عمده عزیزانی که ما در خدمت آنها هستیم، پدر و مادر، شناسنامه و کارت ملی، یارانه و دفترچه بیمه ندارند. بر این اساس خدمات ارائه شده به این عزیزان از بازار آزاد تهیه میشود؛ اما بدون تعارف عرض میکنم که این عزیزان سرمایه بزرگی به نام خدا دارند؛ پس چون خدا را دارند همه چیز دارند. معتقدم که ما سر سفره این عزیزان هستیم و آنها هستند که ما را دعا و یاری میکنند و از تصدق سر آنها موفق هستیم. امیدواریم خداوند توفیق بیشتری به ما بدهد تا خدمات بیشتری ارائه بدهیم.
مطلبیکاشانی که یکی از شاگردان آیتالله حقشناس، استاد اخلاق و علوم دینی است، با ذکر خاطرهای از آن مرد الهی گفت: مرحوم آیتالله حقشناس روزی فرمود؛ ثروتی را که خدا به شما داده، برای ورثه باقی خواهید گذاشت. ورثه شما یا دوست خداست یا دشمن خدا. اگر دوست خداست که خدا هیچ وقت دوستش را تنها نمیگذارد، نباید نگران باشید. اگر هم دشمن خداست که شما ثروت را برای دشمن خدا جمع میکنید. پس تلاش کنید ثروتتان در زمان حیاتتان در امور خیر هزینه شود.
عضو هیأت مدیره مجمع خیّرین کشور ادامه داد: خیّرین تلاش کردهاند در امور مختلف خیّری حضور داشته باشند. از این اقدام مبارک باید تقدیر شود. مجمع خیّرین به همت جمعی از بزرگان از جمله مهندس حبیبالله بوربور ایجاد شد تا خدمات را سریعتر و مطلوب تر ارائه بدهد.
وی همچنین گفت: برای حل مشکلات کنونی جامعه باید به سهم خودمان تلاش کنیم. هر کسی میتواند، باید باری از دوش جامعه بردارد. در این صورت خداوند خیر عطا خواهد کرد.
پخش فیلمهای کوتاهی با موضوع آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع)، دارالحدیث و خدمات خیّری حاج اکبر ابراهیمی و اجرای برنامه هنری ــ دینی توسط گروه سرود بنیاد فرهنگی ــ آموشی حاج اکبر ابراهیمی از دیگر برنامههای این مراسم بود. در ادامه مهندس حبیبالله بوربور، رئیس هیأت مدیره مجمع خیّرین کشور سخنرانی کرد و با یادکرد امام راحل(ره) و دعا برای سلامتی مقام معظم رهبری تأکید کرد: اگر ما آرامش و آسایش و امنیت داریم، به خاطر وجود مقام معظم رهبری؟مد؟ و نعمت ولایت است.
وی افزود: خداوند به پیامبرش میگوید؛ بگیرید و تقدیر کنید. بر این اساس این وظیفه ماست که از شخص خیّر تقدیر کنیم. این مراسم برای تقدیر و تشکر از آقای ابراهیمی برگزار شده است.
وی در ادامه با بیان این که یکی از کارهای مجمع خیّرین کشور ایجاد هماهنگی بین تشکلهای مختلف خیّری است گفت کار دیگر ما بزرگداشت کار خیر با تقدیر و گرامیداشت اشخاص خیّر است. وی ادامه داد: حقیقت این است که برکت زیادی از این تقدیر کردنها به نظام رسیده است. روزی به صورت خصوصی خدمت مقام معظم رهبری رسیدیم و وضعیت مدارس 5 نوبته را تشریح کردیم. ایشان در پاسخ فرمودند؛ به مردم مراجعه کنید. وقتی هم مشکلات کشور توسط شورای اجتماعی وزارت کشور خدمت حضرت آقا گزارش شد؛ باز هم فرمودند که به مردم مراجعه کنید.
شناخت مشکلات و ارائه راهکار برای رفع آنها از جمله وظایفی است که به گفته مهندس بوربور، برای مجمع خیّرین کشور تعیین شده است. وی در این باره توضیح داد: وقتی مشکلات درمانی مردم را احصا کردیم، به آقای قاضیزادههاشمی، وزیر بهداشت پیشنهاد دادیم به جای ایجاد یک جامعه خیّری در جامعه پزشکی، در هر بیمارستان جامعه خیّری ایجاد شود. در حال حاضر در 482 بیمارستان از حدود 600 بیمارستان دولتی، جامعه خیّری وجود دارد تا نسبت به رفع نیازهای مردم اهتمام بورزند.
وی در پایان سخنانش تأکید کرد: وظیفه مجمع خیّرین کشور ایجاد هماهنگی بین اشخاص خیّر و رسیدن به این سطح است که بتوانیم خدمات بیشتر و مناسبتری به جامعه ارائه دهیم. خوشبختانه 10 برنامه داریم. یکی از برنامهها این است که در تمام استانها و شهرستانها و حتی در خارج از کشور، مجمع بتواند افراد داوطلب را بپذیرد و اهداف خود را محقق کند.
آیتالله محمد محمدیریشهری، تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع) با اظهار قدردانی از حضور فقیه عالیقدر حضرت آیتالله مکارمشیرازی، گفت: این مجلس به مناسبت روز مباهله و تقدیر از خیّرین کشور به خصوص آقای ابراهیمی تشکیل شده است. بین تاریخ نویسان در خصوص سال مباهله اختلاف نظر است.بعضی ها در خصوص ماه و روز مباهله هم اختلاف دارند؛ اما شیخ طوسی و سید بن طاووس بر اساس روایتی، روز 24 ذیحجه را روز مباهله دانستهاند؛ ولی احتمال دادهاند که امروز هم (25 ذیحجه) روز مباهله باشد.
وی سپس با بیان این که امروز همچنین روز نزول آیه «هل اتی»؛ آیه ایثار است، افزود: روز مباهله از بزرگترین ایام و از ایامالله است. بنا به قول مشهور، مباهله در سال دهم، از طرفی متصل به عید غدیر و از طرف دیگر متصل به مباهله و بعد متصل به نزول آیه تطهیر و حدیث کساء است. منابع معتبر تفسیری و تاریخی و حدیثی فریقین، همه در نزول آیه مباهله هم نظرند.
محمدیریشهری ادامه داد: برجستهترین نکاتی که در جریان واقعه مباهله وجود دارد، عبارتند از: اثبات حقانیت اسلام در برابر مسیحیت، جانبداری اسلام از منطق و صلح، اثبات برتری اهل بیت(ع) بر امت، اثبات خلافت بلافصل امیرالمؤمنین(ع)، استناد اهل بیت(ع) به این واقعیت برای اثبات خودشان و نیز مشروعیت مباهله برای اثبات حق در هر زمان.
تولیت آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع)در بخش دیگری از سخنانش روایتی از انفاق یکی از مسلمانان صدر اسلام در حضور پیامبر(ص) بیان کرد و گفت: کسانی که به مردم خدمت میکنند و عنوان خیّر دارند، در واقع با خدا معامله میکنند. به خدا قرض میدهند و خداوند جواب این معامله را با اعطای بهشت خواهد داد. آقای حاج اکبر ابراهیمی برای رفاه حال زائران، این شبستان را تکمیل کرد. او با خدا معامله کرده و نتیجه و ثمره این معامله بهشت است.
وی افزود: احداث این شبستان عظیم دو برکت داشته است. یکی از این برکات برای آستان است؛ اضافه شدن شبستانها و فضاهای سقف دار. برکت دیگر این اقدام، آشنایی ما با مجمع خیّرین کشور است که به راهاندازی مجمع خیّرین آستان و دارالحدیث منجر شد.
آیتالله ریشهری در ادامه با بیان این که هیچگاه از کسی برای هزینه کردن در آستان درخواستی نمی کنیم، گفت: اما بر اساس علاقمندی افراد خیّر اولویتهایمان را اعلام میکنیم تا هر کسی خواست، در آن ورود پیدا کند. اول، رسیدگی مالی به دارالحدیث است که برکت آستان مقدس محسوب میشود. از آنجا که دولت بودجه آن را قطع کرده، چند ماهی است حقوق اساتید و پژوهشگران پرداخت نشده. با اختصاص موقوفاتی به این امر، میشود این مشکل را رفع کرد. دوم، رسیدگی عمرانی به مصلای حرم است. و سوم، ساختن دو حوزه علمیه یکی برای برادران و یکی برای خوهران در زمینی که با شهرداری توافق شده است. البته اگر شهرداری در زمین نزدیک آستان قبول کند، آستان هم موافق است. زیرا طبق پاسخ کتبی، حضرت امام خمینی(ره) در خردادماه سال 1359 در پاسخ به پیشنهاد نامه جمعی از علما و روحانیون شهر ری مبنی بر تبدیل محل مقبره رضا خان پهلوی پس از تخریب به صحن جمهوری اسلامی برای آستان مقدس حضرت عبدالعظیم(ع)، فرمودند: «ملحق بآستانه شریفه شود روحالله الموسوی الخمینی». ولی یکی از آقایان ــ آقای خلخالی ــ آن را تبدیل به حوزه علمیه کرد. به هر حال با توجه به نیاز زائرانی که از طرف غرب میخواهند وارد حرم مطهر شوند، لازم است هر چه زودتر این دو حوزه به نقطه جدیدی که معین شده منتقل شوند.
محمدیریشهری در فراز پایانی سخنانش با یادآوری شرایط اقتصادی فعلی کشور، گفت: بر اساس روایات و نیز نظر قاطع امام(ره) مردمی که با این نظام و رهبری بودهاند و باقی خواهند ماند، از مسلمانان صدر اسلام بهترند. امام (ره) فرمودند: ملت ایران و توده آن بهتر از ملت حجاز در صدر اسلام و بهتر از مردم کوفه در عهد امام علی(ع) است. پیغمبر(ص) به مریدانش گفت؛ خوشا به حال آنها که به من ایمان بیاورند و من را ندیده باشند. گفتند که ما در بدر و حنین همراه شما بودیم. پیغمبر؟ص؟جواب داد: آنها مشکلاتی دارند و فشارهایی دارند که شما نمیتوانید تحمل کنید. و به همین نسبت مخالفان اندک نیز بدتر از مردم کوفه در زمان امیرالمؤمنین(ع) و امام حسین(ع) خواهند بود.
در این زمانه حساس و سخت، وحدت کلمه و انسجام ملی را باید حفظ کرد.
افاضات و رهنمودهای حضرت آیتاللهالعظمی ناصر مکارمشیرازی، مرجع شیعیان جهان، حسن ختام این محفل نورانی بود: مراسم برای تجلیل از بنای عظیمی است که یکی از خیّرین محترم ساخته تا اسباب رفاه زوار حرم مطهر حضرت عبدالعظیم(ع) باشد. این مراسم را گرامی میداریم مخصوصاً که در ایام مباهله برگزار میشود.
وی در ادامه درباره مقام و شخصیت امام علی(ع)به مناسبت واقعه مباهله گفت: آیه 61 سوره آل عمران که آیه مباهله است، حقایق زیادی دارد. مهمترین آن حقانیت پیغمبر(ص) و حقانیت امام علی(ع) است. در تفسیر نمونه وقتی وارد آیه مباهله شدیم، بسیاری از منابع اهل سنت را مطالعه و مشاهده کردیم که در تأیید این واقعه سخنها گفتهاند.
وی افزود: در سوره مائده و جای جای قرآن آیاتی است که عظمت مولا علی(ع)دیده میشود. تنها با آیه 67 سوره مائده و بدون حدیث و روایتی، حقانیت شما پیروان اهل بیت(ع) اثبات میشود. اسم آیه «تبلیغ» است. خداوند در این آیه پیامی به پیامبر(ص) داده تا آن را به امت برساند. این آیه سه ویژگی دارد: اول: همسنگ رسالت است. دوم: این پیام دشمنانی داشته است و سوم: مخالفت با این پیام، مخالفت با کل اسلام است.در حقیقت ولایت پیام این آیه است.
حضرت آیتالله العظمی مکارمشیرازی در ادامه تأکید کرد: افتخار کنید که پیرو مکتبی هستید که سند زندهاش در متن قرآن است. این مکتب را باید پاسداری کنید. خداوند نعمتی به ما داده که گاهی قدر نمیدانیم. نعمتی که بدون زحمت به دست ما رسیده و باید قدر آن را بدانیم و حفظش کنیم.
وی در تأکیدی دوباره اظهار کرد: امروز در دنیا، اسلام با مکتب اهل بیت (ع) پیش میرود، زیرا مکتب اهل بیت(ع)با عقلانیت همراه است و مکاتب دیگر با ویرانگری و سوزاندن و تخریب آثار افتخارآفرین پیشینیان، وجه اسلام را تخریب میکنند.
این مرجع عالیقدر جهان تشیع بیان کرد: حفظ مکتب راههایی دارد مانند ساختن مساجد در نقاط محروم، ساختن حوزههای علمیه، کمک کردن به نیازمندان و افراد محتاج. هر کسی باید از هر طریقی پیروان مکتب اهل بیت(ع)و اصول این مکتب را حفظ کند.
وی در ادامه سخنانش با قدردانی از خیّرین و حاج اکبر ابراهیمی، گفت: چیزی که مکتب شیعه را زنده نگه داشته است، زیارت قبور ائمه(ع)و وابستگان به اینها بود. این زيارت کردن چندین فایده دارد؛ در ایام عاشورا و اربعین و عید غدیر حضور زائران پرشمار در زیارتگاهها ثابت میکند که این مکتب زنده است. همچنین شيعیان همدیگر را میشناسند و از هم با خبر میشوند. در ضمن از اهمیت اهل بیت(ع)و از نورانیت آنان و زیارتنامههای آنها که همهاش درس است، پرتوی به جانشان میافتد و در راه حفظ مکتب گام برمیدارند.
حضرت آیتالله العظمی مکارمشیرازی در پایان سخنانش تأکید کرد: این قبور را باید حفظ کرد و حفظ اینها باعث حفظ مکتب است. زیارت قبور از سوی ائمه(ع)نه تنها ثواب؛ بلکه یک اقدام سیاسی بود؛ زیرا اقدام به زیارت یعنی اثبات مکتب.
با شنیده شدن صدای اذان ظهرگاهی، آیتالله مکارمشیرازی به سخنرانی خود پایان داد و مراسم با اقامه نماز جماعت ظهر و عصر تمام شد.