خلاصه درس تفسیر پنجمین آیه از سوره مبارکه بقره : تبیین کلمه "فلاح"
تبیین عوامل اصلی فلاح ، دسته بندی آیات مختلف در خصوص ایمان
استناد به آیات ابتدایی سوره مؤمنون :
"خشوع در نماز"، "پرهیز از حرف لغو و بیهوده" ، "پرداخت زکات"، "کنترل شهوت در جای خود"، "رعایت امانتداری" و "حفاظت بر نماز" از نشانه های مؤمن واقعی است که سعادت دنیا و آخرت نصیبش می گردد.
خاطره ای از آیت الله بهجت (ره) :
«در محضر آیت الله بهجت بودیم و ایشان ضمن طرح این سؤال که ارتباط دو آیه "الذین هم فی صلاتهم خاشعون" و "والذین هم عن اللغو معرضون" چیست؟ در جواب، حضور قلب را در عدم استفاده از سخن لغو دانست و افزودند: اگر انسان بخواهد در نماز حضور قلب داشته باشد، باید از حرف لغو و بیهوده، پرهیز و اجتناب کند.»
استناد به روایاتی از اهل بیت علیهم السّلام در زمینه اهمیت اهتمام به نماز اول وقت :
«امیر مؤمنان علی علیه السلام در روایتی می فرماید هرکس می خواهد ببیند شیعه واقعی ما هست یا خیر، ببیند چه مقدار مراقب اوقات نمازش است و به نماز اوّل وقت اهمیت می دهد.»
استناد به آیه ۲۷ سوره ابراهیم "یُثَبِّتُ اللَّهُ الَّذینَ آمَنوا بِالقَولِ الثّابِتِ فِی الحَیاةِ الدُّنیا وَفِی الآخِرَةِ"با عنوان آیه ای که صرفاً روی ایمان تأکید دارد:
«خداوند متعال، فرد با ایمان را ثابت قدم می دارد. بنا براین کسی که اهل ایمان حقیقی باشد، هم در دنیا و هم در آخرت ثابت قدم می ماند و ارتباطش با خدا قطع نخواهد شد. در حقیقت ایمان حقیقی ، ویژگی هایی که در آیات مختلف قرآن برای اهل فلاح ذکر کرده است را به دنبال خواهد داشت.»
با توجه به آیه ۸۲ سوره انعام "الَّذینَ آمَنُوا وَ لَمْ یَلْبِسُوا إیمانَهُمْ بِظُلْمٍ أُولئِکَ لَهُمُ الْأَمْنُ وَ هُمْ مُهْتَدُونَ"، افرادی هم هستند که ایمانشان عاریه ای و موقت است و در آخر ایمانشان را از دست می دهند و آنها ظلم کنندگان هستند، بنابراین ایمانی که همراه با ظلم به دیگران باشد، ثابت نخواهد ماند و بزرگترین ظلم نیز، ظلم به نظام جمهوری اسلامی و رهبری است.
خداوند ایمان ما را تا آخرین لحظه زندگی در وجودمان ثابت بدارد و ما را سعادتمند در دنیا و آخرت بگرداند.