به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه قرآن و حدیث، تبلور فرهنگ در ترکیب باورها، آداب و رسوم و سنتها، دانش، قوانین و مقررات، هنر و علم و ارزشها و شیوه زندگی از یک گروه، از طریق تجربیات تاریخی جوامع بشری و از نسلی به نسل دیگر منتقل میشود.
بخش اصلی و اساسی از فرهنگ جامعه و هویت اسلامی نیز قطعاً از قرآن کریم و سخنان و رفتار رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم و اهل بیت علیهم السلام الهام گرفته شده است. بر همین اساس، معرفی و تبیین مفاهیم دینی در راستای گسترش و تعمیق فرهنگ مذهبی در جامعه اسلامی امری مهم به نظر میرسد.
کتاب الاعتکاف في الکتاب و السنّة یکی از پژوهشهای انجام شده در پژوهشگاه قرآن و حدیث هست. این کتاب یک مدل از کتاب موسوعه معارف الکتاب و السنة است که با هدف تقویت فرهنگ دینی، تقویم فرهنگ عمومی و گسترش معارف دین اسلامی تدوین شده است.
نویسنده کتاب معتقد است سنت اعتکاف یکی از برنامههای معنوی و سازنده در شریعت اسلام و بلکه در همه ادیان الهی است.
فصل اول کتاب شامل آموزههای موجود درباره فضیلت اعتکاف و شرایط و آداب، همراه با بیان مکانها و زمانهای انجام اعتکاف؛ فصل دوم درباره اعمال واجب در اعتکاف، و آن ماندن در مسجد و روزه بودن است و نیز بیان فضیلتهای حضور در مسجد، فضیلت اقامه نماز، تدریس و یادگیری در مسجد؛ فصل سوم بیان آثار و برکات روزهداری اشاره دارد و فصل چهارم نیز در این فصل به عظمت ماه رجب و بیان رحمت واسعه الهی در این ماه اشاره دارد همچنین در ادامه به بیان فضیلت روزه گرفتن در این ماه، خصوصاً در ایام البیض تاکید شده است.
فصل پنجم کتاب اختصاص به برکات ذکر الله جلّ و علاّ دارد؛ زیرا رکن اساسی در اعتکاف توجه و ذکر الله سبحانه و تعالی است و فصل ششم نیز بخش پایانی کتاب الاعتکاف في الکتاب و السنّة است که به بیان راهنمایی و توجه در جهت افزایش آثار اعتکاف؛ مانند کثرت ذکر، طلب آمرزش، انس با خدا، انس با قرآن و نیز انس با کتابهایی که معارف دینی را در انسان تقویت میکند اشاره دارد.