سال تحصیلی جدید را خدمت عزیزان دانشجو، استادان بزرگوار، مسئولان دانشگاه تبریک عرض می کنم؛ امیدوارم انشاءالله به برکت ایام مبارک دهه اول ذی حجه و همچنین ایام دفاع مقدس به یاد شهدای عزیزی که جان باختند و این حماسه بزرگ را آفریدند و این نظام مقدس امروز در دست ماست و نقطه امیدی برای همه نهضت های آزادی بخش هست و به فضل و لطف خدا این نهضت و انقلاب در جهان گسترش پیدا کرده و این نهال مقدس جوانه های بسیار پر برکتی در منطقه و جهان پدید آورده که امیدواریم در آینده ای نه چندان دور به حکومت جهانی اسلام به رهبری مهدی آل محمد(عج) متصل بشود و ما و شما از زمینه سازان آن روز باشیم.
این حرکتی که به عنوان دارالحدیث، دانشگاه و پژوهشگاه قرآن و حدیث آغاز شده؛ گامی در جهت گسترش فرهنگ اهل بیت(علیهم السلام) و زمینه سازی برای حکومت جهانی اهل بیت (علیهم السلام) است.
قدر خودتان و این فرصتی که در دستتان هست را بدانید و (1)این ایام مهمترین ایام برای یاد خدا، ذکر خدا و توجه به خدا است.
ذکر خدا همیشه خوب است. هر لحظه انسان به یاد خدا باشد خوب است و لیکن در اوقاتی برکات و نقش بیشتری در نورانیت دل و سازندگی جان دارد که این دهه است.
امیدواریم که خداوند متعال به شما و ما توفیق بدهد از برکات ذکر خدا و یاد خدا در این ایام بهره مند شویم.
ذکر خدا هم تنها این نیست که انسان تنها با زبان ذکر بگوید,
در روایت داریم کسی که خدا را اطاعت کند، فقد ذکر الله و کسی که خدا فراموش کند، اطاعت نکند در واقع خدا را فراموش کرده است.
ذکر خداوند در حقیقت به معنای توجه به مسئولیت است؛
اگر ما به مسئولیت خود توجه داشته باشیم ذاکر خداوند هستیم، اگر شما مسئولیت شناس باشید ذاکر خدا هستید، ولی اگر به زبان بگوییم سبحان الله، یا الله و لیکن مسئولیتی که به عهده ماست مورد توجه قرار نگیرد این یاد خدا نیست، این استهزاء خود است.
حالا به تناسب این جلسه آغاز سال تحصیلی در این فرصت کوتاه عرض می کنم ذکر خدا در ارتباط با دانشگاه، مسئولان دانشگاه و دانشجویان چه معنایی می دهد.
مسئولیت شناسی مدیران، استادان، مسئولیت شناسی دانشجویان .
چه مسئولیت هایی مسئولان دانشگاه دارند و چه مسئولیت هایی دانشجو دارد به تعبیر دیگر حقوق متقابل دانشگاه و دانشجو کدام است؟
دانشگاه چه حقوقی بر دانشجو دارد و دانشجو چه حقوقی بر استاد و دانشگاه دارد.
این خیلی مهم است؛
خوب است این حقوق متقابل همه ساله در آغاز سال تحصیلی توجه و مرور شود.
هم مسئولان دانشگاه توجه کنند حقوقی که دانشجو به آن ها دارد و مسئولیت شناسی باشند؛ در رابطه با این حقوق به مسئولیت خودشان، به وعده خودشان عمل کنند و هم دانشجو چه حقوقی بر دانشگاه دارد که در آغاز سال تحصیلی باید مورد توجه قرار بگیرد.
در بخشی از رساله مهم حقوقی که از امام سجاد(ع) نقل شده حقوق متقابل معلم و متعلِّم و دانشجو و دانشگاه مورد توجه قرار گرفته است .(2)
اولین نکته ای که دانشجو بر مدیران و استادان دانشگاه دارد طبق این فرمایش حضرت امام سجاد(ع) این است که این خدمت یک نعمت الهی و لطف پروردگار است اینکه کسی مسئولیت تعلیم و تربیت یک عده ای را پذیرفته، خداوند توفیق داده جمعی برای آشنا شدن با قرآن، برای آشنا شدن با حدیث و معارف دینی تحت مسئولیت قرار بگیرند، این خود یک نعمت است؛ مسئولان باید این نعمت را شکر کنند و شکر این نعمت مسئولیت شناسی و وظیفه شناسی است.
دومین نکته برنامه ریزی کردن برای اینکه دانشجویان از این فرصتی که دارند نهایت استفاده را بکنند، این مسئولیت دانشگاه است؛ هر قدری مسئولان دانشگاه در این قسمت کوتاهی کنند روز قیامت مواخذه می شوند.
دانشجو در یک فرصت محدود در اختیار یک مجموعه قرار گرفته است. باید برنامه ریزی شود که دانشجو نهایت بهره برداری را از این فرصت ببرد.
این فضل است که خدا داده است. اگر از این فضل خدا خوب استفاده کردید برای بهره برداری بیشتر دانشجو زمینه سازی کردید، خدا این فضل و نعمت را بیشتر می کند.
اگر بخواهد به این فراز عمل کند چند مقدمه دارد: برنامه ریزی بهتر، ارزیابی کارهای گذشته هر سال باید استادی که تدریس می کند، مدیر هر قسمتی باید ببیند کارش چه نقص هایی داشته است.
استفاده از بهترین استادان لازمه کار است، توجه به مسائل معنوی، اخلاقی و فرهنگی دانشجویان این ها از وظایف ماست که باید عمل کنیم و اگر عمل نکنیم یا کوتاهی کنیم مواخذه خواهیم شد.
نکته آخر مهربانی، صبر و حوصله در برخورد هایی که ممکن است پیش بیاید هم از وظایف مسئولان و استادان است.
دانشجو هم وظیفه دارد.
اما وظیفه دانشجو
در فراز دیگری از فرمایش حضرت امام سجاد(ع) اشاره به مسئولیت های دانشجو کرده است که دانشجو نسبت به استاد و مدیران دانشگاه چگونه باید رفتار کند:
حق استاد، حق مدیر و حق سیاست گذار علمی اول احترام و ادب است؛ انسان هم می تواند انتقاد را با ادب و زبان نرم و درست مطرح کند و هم می تواند تند بگوید.
با زبان نرم و مهربانی مطرح کردن؛
اگر انتقادی دارد، آن را با زبان نرم با خوش خویی و ادب مطرح کند.
نکته دوم دفاع از استاد و مسئول است.
اگر کسی نسبت به استاد خود بد می گفت از استاد دفاع کند.
نکته سوم کمک به مدیر و استاد برای پیشرفت کارها، خیلی از انتقادها اگر از روی دلسوزی باشد به دانشگاه کمک می کند.
مسئولان دانشگاه نمی خواهند عمداً خلافی را انجام دهند. دانشجویان هم کمک کنند، انتقاد سازنده در واقع کمک به مدیر است.
نکته چهارم: بهره گیری از همه ظرفیت های فکری است، از این فرصتی که خداوند برای شما پیش آورده مبادا وقتتان تلف شود برنامه ریزی داشته باشید؛ این فرصت مثل برق می گذرد.
بهره برداری از همه ظرفیت های فکری، روحی، اخلاقی و عملی برای این فرصت کوتاهی که هست.
انشا الله در آینده نه چندان دور هر یک از شما عزیزان شمع جمعی باشید، و مبلغ اسلام اهل بیت (علیهم السلام) و زمینه ساز فرهنگی حکومت جهانی حضرت ولی عصر(عج) و زمینه ساز انتشار معارف اهل بیت(علیهم السلام) در جامعه گردید.